Νευρολογικές παθήσεις | Dr. Θεοδώρα Γιολτζόγλου Ειδικός Νευρολόγος Θεσσαλονίκη

 
 
Η νόσος Πάρκινσον
 
 
Η νόσος Πάρκινσον είναι μια νευροεκφυλιστική διαταραχή της οποίας τα βασικά κλινικά χαρακτηριστικά είναι ο τρόμος ηρεμίας, η δυσκαμψία, η βραδυκινησία, η διαταραχή της βάδισης και της ισορροπίας. Χαρακτηρίζεται παθολογοανατομικά από εκλεκτική εκφύλιση των ντοπαμινεργικών νευρώνων του συμπαγούς τμήματος της μέλαινας ουσίας σε συνδυασμό με την εμφάνιση ενδοκυτταροπλασματικών εγκλείστων που αποτελούνται από συνάθροισμα πρωτεϊνών, που είναι γνωστά ως σωμάτια Lewy. Νευροεκφύλιση παρατηρείται επίσης και σε άλλες περιοχές του εγκεφάλου, όπως τον υπομέλανα τόπο, τους πυρήνες της ραφής, τον βασικό πυρήνα του Meynert, τον υποθάλαμο, τον φλοιό, πυρήνες κρανιακών νεύρων και στοιχεία του αυτονόμου.

Στις βιομηχανοποιημένες χώρες 0,3%, του γενικού πληθυσμού και 1% των ατόμων άνω των 60 ετών πάσχουν από νόσο Πάρκινσον [18]. Είναι λιγότερο συχνή σε μαύρους και ασιάτες από ότι στους λευκούς και οι μάλλον, συχνότερη στους άντρες [25], [24], [22], ίσως λόγω της προστατευτικής δράσης των οιστρογόνων στις στις γυναίκες .

Η έναρξη της νόσου είναι σπάνια σε ηλικίες κάτω των 50 και υπάρχει σχεδόν κάθετη αύξηση μετά τα 60.

Διάγνωση της νόσου του Πάρκινσον

Η διάγνωση της νόσου του Πάρκινσον είναι κατά βάση κλινική, ενώ εργαστηριακές εξετάσεις μπορεί να απαιτούνται για να αποκλείσουν νοσήματα που μιμούνται την νόσο.

  Διαβάστε περισσότερα
 
 
 
 
Δυστονία
 
Η Χορεία
 
Ο Μυόκλονος
 
Τα Τικς
 
Ο τρόμος