Υπηρεσίες | Dr. Θεοδώρα Γιολτζόγλου Ειδικός Νευρολόγος Θεσσαλονίκη

 
 
Βοηθήστε το/τη γιατρό να καταλάβει καλύτερα το πρόβλημα

Το καλό ιστορικό είναι η βάση της διερεύνησης/διάγνωσης των παθήσεων του νευρικού συστήματος. Τα ερωτήματα που κατά κανόνα θα σας θέσει ο/η γιατρός στα πλαίσια της λήψης του ιστορικού είναι:

1. Ποια είναι τα συμπτώματα - περιγραφή
2. Πότε άρχισαν και αν η έναρξη ήταν αιφνίδια (οξεία) ή σταδιακή
3. Ποια είναι η διάρκειά τους και αν είναι συνεχή, αν όχι, πόσο συχνά εμφανίζονται (στην περίπτωση της κεφαλαλγίας συνήθως χρήσιμο είναι ένα ημερολόγιο)
4. Αν έχετε επισκεφθεί άλλους γιατρούς γι’ αυτά και αν ήδη παίρνετε φάρμακα και ποια (συχνά είναι προτιμότερο να έχετε μαζί σας τα κουτάκια τους)
5. Προηγούμενο ιστορικό (όλες οι παθήσεις, ακόμη και αν δεν σχετίζονται με το/τα συμπτώματα)
6. Κληρονομικό ιστορικό

Την λήψη του ιστορικού ακολουθεί η νευρολογική εξέταση, η οποία αφορά το επίπεδο συνείδησης, τις ανώτερες λειτουργίες, τα κρανιακά νεύρα, τον κινητικό και αισθητικό μηχανισμό και τις παρεγκεφαλιδικές δοκιμασίες.
Αν και όταν χρειάζεται ο/η νευρολόγος μπορεί να σας ζητήσει να κάνετε κάποιες εργαστηριακές εξετάσεις αιματολογικές ή/και απεικονιστικές (αξονική ή μαγνητική). Στην νευρολογία στις περισσότερες περιπτώσεις, οι εξετάσεις αυτές είναι απλώς βοηθητικές. Η βάση της διάγνωσης είναι (εκτός εξαιρέσεων) το ιστορικό και η κλινική εξέταση.
Όταν τελικά τεθεί η διάγνωση ο/η νευρολόγος μπορεί να σας συστήσει αγωγή, η οποία μπορεί να είναι φαρμακευτική ή μη φαρμακευτική, ανάλογα με την περίπτωση. Είναι σημαντικό να την ακολουθήσετε με ακρίβεια, ενώ για πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες ή απορίες είναι όχι μόνο θεμιτό, αλλά απαραίτητο να επικοινωνείτε με το/τη γιατρό σας.
 
 
 
Τι είναι ο νευρολόγος; Με τι ασχολείται;

Ο νευρολόγος είναι ο παθολόγος του νευρικού συστήματος, είναι δηλαδή ο γιατρός, που είναι εκπαιδευμένος να διερευνά, να διαγιγνώσκει και να θεραπεύει/αντιμετωπίζει τις παθήσεις του εγκεφάλου, του νωτιαίου μυελού, των περιφερικών νεύρων, της νευρομυïκής σύναψης, των μυών και του αυτονόμου νευρικού συστήματος. Για να φτάσει στην σωστή διάγνωση, απαραίτητο είναι το καλό ιστορικό του αρρώστου και η κλινική εξέταση, κατά την οποία ο νευρολόγος μελετά την φαινομενολογία και την εντόπιση του προβλήματος.

Συμπτώματα που μπορεί να οδηγήσουν τον ασθενή στον νευρολόγο μπορεί να είναι η κεφαλαλγία (πονοκέφαλος) ή άλλα σύνδρομα πόνου (πχ αυχεναλγία, οσφυαλγία, νευραλγία τριδύμου), η ζάλη ή ο ίλιγγος, οι λιποθυμίες, η διπλή όραση ή άλλες διαταραχές της όρασης μετά από παραπομπή από οφθαλμίατρο, η διαταραχή της ομιλίας, τα μουδιάσματα, η αδυναμία, οι μυïκή ατροφία, ο τρόμος (τρέμουλο), η αστάθεια, η διαταραχή της βάδισης, οι διαταραχές του ύπνου αλλά και οι διαταραχές της μνήμης και της συμπεριφοράς.
 
Κατηγορίες νευρολογικών νοσημάτων
 
Για τα περισσότερα από τα νευρολογικά νοσήματα η πρώιμη διάγνωση είναι καθοριστική για την ουσιαστική αντιμετώπισή τους. Είναι, λοιπόν απαραίτητο ο ασθενής να απευθύνεται στον /στην νευρολόγο με την έναρξη των συμπτωμάτων του, ώστε να γίνει έγκαιρα η διάγνωση και η αντιμετώπιση της κατάστασης.
 

Υπηρεσίες γιατρού

 
 
Νόσος Πάρκινσον και άτυποι παρκινσονισμοί: πρώιμη διάγνωση και αντιμετώπιση με όλες τις δυνατότητες της σύγχρονης εξατομικευμένης ιατρικής
 
 
 
Επεμβατικές θεραπείες νόσου Πάρκινσον, σε συνεργαζόμενη Ιδιωτική Κλινική
( πηγη : https://www.typosthes.gr/ygeia-epistimi/239406_i-prohorimeni-nosos-parkinson )
 
 
 
Κινητικές διαταραχές
 
 
 
Δυστονία, σπαστικότητα, αταξία, αστάθεια, χορεία
 
 
 
Θεραπεία με αλλαντική τοξίνη (Bo.Tox): Η αλλαντική τοξίνη παράγεται από το Clostridium botulinum ...  Διαβάστε περισσότερα
 
 
 
Άνοια, διαταραχές μνήμης
 
 
 
Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια
 
 
 
Ηλεκτρομυογράφημα – νευροφυσιολογικός έλεγχος
 
 
 
Παθήσεις νεύρων, μυών
 
 
 
Κεφαλαλγίες, ίλιγγοι
 
 
 
Δυνατότητα διαδικτυακής εξέτασης, όταν ενδείκνυται